Betto Deelmanprijs

2019

Betto Deelmanprijs 2019 voor Tanja Nijboer

De jury, onder leiding van professor Edward de Haan, heeft besloten de Betto Deelmanprijs 2019 toe te kennen aan dr. Tanja Nijboer vanwege haar uitzonderlijke verdiensten als neuropsycholoog en haar bijdrage aan het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland.

Dr. Nijboer heeft na haar studie Psychologie, promotieonderzoek gedaan aan de Universiteit Utrecht naar de neuropsychologie van kleurwaarneming. Zij ontving in 2010 een NWO Veni subsidie voor haar onderzoek naar hemispatieel neglect. Sinds 2011 combineert Tanja haar werk bij de Universiteit Utrecht met een functie als senior onderzoeker bij het Kenniscentrum Revalidatiegeneeskunde in Utrecht. Het onderzoek van dr. Nijboer is gericht op visuele en spatiële waarneming en aandacht bij mensen met hersenletsel.

Naast haar indrukwekkende bijdrage aan de cognitieve theorievorming, maakt zij tevens gebruik van innovatieve methoden, zoals Virtual Reality en Prisma-Adaptatie, voor de verbetering van diagnostiek en behandeling in de klinische praktijk.

Dr. Nijboer is tevens zeer actief in het onderwijs. Tevens is zij bij het vakgebied betrokken als bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Neuropsychologie en als redacteur van het Tijdschrift voor Neuropsychologie.

De prijs is vernoemd naar prof. dr. Betto Deelman (1934 – 2012), hoogleraar neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en één van de grondleggers van de neuropsychologie in Nederland. De prijs werd eerder uitgereikt aan Han Diesfeldt (2009), Roy Kessels (2011), Hanna Swaab (2013), Hilde Geurts (2014), Esther van den Berg (2015), Erik Scherder (2016), Luciano Fasotti (2017) en Joke Spiman (2018).

Inzendingen